Skip to main content

Depression

It is a real thing.

Disclaimer: Whatever I am about to share below is just my personal experience with depression. It may vary from an individual to another. Don’t ya’ll use it against me please.

Sebenarnya, berat juga nak ku kongsikan kerana ianya terlalu personal bagiku. Tapi aku rasa perlu untuk melepaskan sekatan di dada ni dan manalah tahu mampu membantu sesiapa yang mengalami perkara sama.



It is a real illness guys. You know, scientifically ada chemicals yang tak balanced in our bodies that can trigger certain thoughts in our brain to think of on-going negative thoughts.

Macam mana cik Eni boleh terkena depression? To tell you the truth, only Allah is the best of Planner. 

Nak tahu macam mana tiba-tiba aku tahu I’m one of them? Here’re my simptoms:
  • Tiba-tiba aku hilang minat dengan my daily activities. Dulu suka hiking, hangout dengan kawan-kawan. Tiba-tiba lost interest langsung.
  • I’m tired ALL the time. Padahal tak buat apa sangat pun tapi badan rasa macam dah ran a half marathon, tenyeh sental bilik air sehari suntuk. It truly ruins my focus at work guys.
  • Losing focus at work - sampai my bosses perasan my productivity drastically reduced. Scary tau the feeling of losing job, never have I experience such in my career life.
  • I secluded myself, feels like I’m worthless and a burden to people around me. My friends and family started to realise I’m suddenly quiet. It’s not I naturally am a quiet person pun.
So, all the above changes made me realise I am not myself anymore. It was so scary that time because I don’t know what’s going on with me. Imagine, bila kita tiba-tiba rasa we don’t know ourselves anymore.

Hanya Allah yang paling mengerti sekecil-kecil bisikan dan kegusaran dalam hati.

Beberapa bulan lepas, pada satu tengahari Rabu, tiba-tiba dadaku rasa sesak. Sukar nak bernafas. Aku mula panik, feels like dying masa tu. I was working at home that time and suddenly my mind went blank. Tak boleh buat kerja langsung.

It went down really quick to a point sedar tak sedar aku mendail talian anti-suicide. Nobody picks up. But that really snapped me out of it - realising that I need help.

I instinctively scroll down my IG account, found Miasa Malaysia, and read a guideline. It says:
  • Step 1: Go to any klinik kesihatan
  • Step 2: Get a referral to a hospital
So what I did was I called klinik kesihatan (government) berdekatan rumah, the person asked me to walk in.

I met the doctor, curahkan semua yang aku rasa and the doctor spent a good 1 hour and half listening and writing down my every simptoms. He calmed me down and I felt comfortable sharing my thoughts with him.

At that point rasanya aku just nak let everything out of my system. Alhamdulillah aku rasa lega.

Next day, aku ke Hospital Ampang and went to Unit Kaunseling & Psikiatrik. I had my friend (now fiancé) accompanying me. Funny how sometimes Allah send the best of blessing in the midst of tragedy in our lives. Like I said in the earlier paragraph, He is indeed is the Best of Planner.

So.... that was the point in my life where I realised and finally taking action to deal with what has been bothering me (honestly) more than a year. Aku duk pendam sampai lebam. Morale: If you think you need help, just seek for help. Don’t let other whispers tell you otherwise.

Dari situ..bermulalah my road to recovery. Honestly I’m still in the process. I will InshaaAllah in another post tell more.. let me know if you find the topic interesting. Or if you have experienced almost similar incident.

Until next post InshaaAllah. In the meantime kawan-kawan, jaga diri & may Allah bless you. Always.

Signing off for now,
Eni

Comments

  1. Salam..simpan selama setahun? Herm...lama sangat...sangat...

    Alhamdulillah..nice to hear everything goes well..atleast...congrats for your engagement..

    Experienced before masa form4..pergi rumah sakit..(klinik) and met up with one doctor ni..she..sangat baik..tiba tiba menangis...and luahkan segalanya...tersekat sekat dada nk bercerita...smpai dr tu bagi pen n kertas...tulis...cerita...tk silap semuanya pasal mimpi...mimpi yg sgt horror pasal family semua...

    Dr tu nasihat semua..rilexkan..suruh tido dekat klinik tu kejap..pelik..tertido...bangun..dia bagi duit makan...and makan lah kt kantin bawah...

    Sejak tu...baiki hubungan dengan Allah..mmg sgt jauh hubungan dgn allah..jumpa parent...luahkan pd mereka...alhamdulillah..deme bagi semangat...nasihat...alhamdulillah...

    Tu jelah nk kongsi...nk bagi nasihat..mcm cliche bila nk bgtau..hanya dengan mengingati Allah...hati menjadi tenang..atleast for me..merayu..doa..smpai nangis2..selawat..rindu nabi..baca hadis..jika tkleh pikul prob...

    Neway..hope u ll be stronger...

    TC

    ReplyDelete
  2. Sis/Bro - there’s nothing cliche dgn nasihat yang diberi tu. It is always a cycle, iman turun & naik. Betul, sakit ni untuk mengingatkan dan mendekatkan kita padaNya kan?
    Subhanallah, form 4 dah experienced ya, mad respect to you.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Cara Mendapatkan Bantuan Psikiatri

“Rasa macam nak gila!”
“Mesti orang fikir aku dah tak siuman.”
“Aku rasa macam dah tak guna hidup.”
“Aku ni hidup menyusahkan orang je.”
“Kenapa dada rasa sesak ni? Rasa macam nak mati je.”
Pernah tak benda-benda ni terlintas di kepala? Jika pernah, JANGAN RISAU. Korang tak bersendirian.


Jujur, aku sendiri pernah mengalami beberapa simptom di atas yang membuatkan aku nekad mencari pertolongan.
Rakan-rakan sekalian, dalam dunia ni setiap manusia diuji dengan perkara-perkara berbeza. Kalau dulu bila seseorang cakap dia rasa macam nak hilang akal mesti cepat masyarakat cop dengan panggilan ‘GILA’.
Scary kan? Memanglah scary, tapi ketahuilah bahawa sekarang ni di negara kita dah semakin banyak kesedaran dan kempen diadakan untuk ‘mengajar’ masyarakat untuk lebih tahu dan sensitif dengan isu MASALAH MENTAL.
Ingat tu, masalah mental tak semestinnya gila. Pada aku yang gila ni orang yang nak tukar lorong atau masuk simpang tak bagi signal, orang yang suka potong barisan, orang yang kerja nak melaga-l…

Panther Si Kucing Tabah

Urgent, bantuan dana diperlukan untuk kucing yang kami temui jatuh dari tingkat 5 apartment kami adik-beradik.
Panther nama kami beri sempena nama kucing pertama kami di zaman childhood. Lantas saya kongsikan mesej mohon bantuan dana bagi pihak S.I Home Shelter yang baik hati sudi tolong menyelamatkan Panther.

Alhamdulillah setakat 3 Mac 2018 RM500 +- sudah berjaya dikumpul. Mohon kalian lihat mesej & maklumat di bawah dan mudah-mudahan tergerak hati memberi sumbangan. Terima kasih.
“Guys saya baru dapat panggilan dari Dr. Edmund.. Untuk kucing nama Panther.. Doc tak galakkan untuk amputate kaki dia (potong), sebab Doc kata masih ada harapan untuk baik..
Doc bagi last harga.. RM3,000 untuk surgery masukkan besi di kaki panther.. Manakala untuk surgery semula lelangit panther (yang pecah) RM300.. Doc sendiri faham kami rescuer.. Dan bantu kami beri harga rendah..
Disini saya memohon agar kawan2 fb sy bantu saya untuk kumpul dana panther.. Share2 la posting saya ya.. Tag dato datin ke.. …

Mengatasi Depression

Subhanallah, sudah terlalu lama aku tak menulis.Maaf kalian.
Kini dah masuk 5 bulan 2 minggu kandunganku. Ya, pada 9 Mac lepas aku dah selamat bernikah & berwalimatul urus dengan suamiku. Syukur Alhamdulillah. 

Nukilan pagi Ahadku.
Sebulan lebih selepas itu, kami diberi berita gembira bakal menimang cahaya mata. Dengan umur kami berdua 32 tahun, kami memang tidak ada merancang untuk melewatkan dapat anak. Menyegerakan juga tidak sebenarnya tapi kami hanya berserah padaNya jika sudah sampai waktu.
Dan kalian pasti tahu dari post sebelum ini yang aku didiagnos dengan Major Depressive Disorder (MDD) sejak bulan Mei tahun lepas. Sememangnya pada awal ia menjadi tamparan berat buatku. Namun nikmat Allah itu sangat besar - dalam ketika ‘kejatuhan’ itulah aku diberi nikmat jodoh olehNya.
Sang bakal suami muncul saat aku jatuh, padahal dari dulu kufikir hanya bila hidupku sudah sempurna baru jodoh bakal muncul. Bukan itu rupanya perancangan Dia.
Menjadi wanita mengandung dan pada masa yang sama…