Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2017

Be Nice

Be nice. Selalu dengar tak term ni?This is one of my favourite things to say actually.
Saya suka sebab being nice to people is easy. A gesture as simple as putting up a smile pun dah cukup. 

Caption tak berkaitan: Mengidam pulak dah.. nak kono cari ni.
Baik, sambung cerita. Jadi jom lah ikut saya  kupas sikit, senang ke tak untuk praktik tabiat 'be nice' ni.
Telemarketer
Pernah tak terima panggilan telefon dari telemarketer nak jual personal insurans. Rata-ratanya mesti pernah kan? Biasanya kita memang tak nak sign up pun tapi itu tak bukan alasan untuk kita layan orang di hujung talian tu dengan kasar kan?
Be nice. Perhaps we can say something like, "Hi awak/cik/puan/encik (atau sebut nama yang dia perkenalkan diri tu). Terima kasih sebab call, tapi jujurnya saya dah ada / tak berminat untuk sign up personal insurance sekarang ni..... lagi pun saya tengah meeting (or in the middle of something) ni. Thanks for calling, have a good day ahead. Assalamualaikum and bye."
That&#…

It's Okay

Malam-malam macam ni mood rasa ehem-ehem pulak.

Just a throwback photo back in Guildford.
Gituuuu. 
Jadi topik sebenarnya...

"It's okay."
Bila kali terakhir anda katakannya pada diri sendiri? Saya sendiri pun sambil tengah bergolek-golek dan ber'throwback' ni tiba-tiba tersedar yang dah lama saya tak say this thing to myself. 
Dicampur pula dengan tangan yang dah agak lama gatal nak update blog, apa lagi... drum roll.. and dush!
Baik, betul tak kadangkala kita ni tak sedar betapa mudahnya diri terkesan dengan perkara-perkara kecil yang tak mengikut 'piawaian' kita? Small things, tapi bila tak kena dengan apa yang kita nak, it kind of ruins the mood.
You know, it can be a simple thing from work, a little disagreement with your loved ones, those things you are currently working on but have yet to achieve, that small thing your friends do that annoys you or simply, the wrong choice of outfit on that one particular day to name a few, and many more. 
Apatah lagi bila a…