Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2017

Thank You

Saya teringat masa saya pertama kali post di blog, one of my closest friends cakap, "I really admire your positivity and your braveness to put yourself out there Eni!!" 
Syukur Alhamdulillah pertamanya sebab Allah kurniakan teman yang menyokong (teman yang baik tu salah satu bentuk rezeki jugak kan?) Keduanya sebab readership yang saya terima setakat ni (243 page views so far). A humble number to others maybe, but it is a start and means a lot to me☺️. After all, we have to start somewhere don't we?
I'm going to continue writing, InshaaAllah.

Lokasi: London, UK (Jun 2016).
Thank You
I'm keeping this post short sebab niat saya cuma nak berterima kasih kepada anda yang membaca blog saya.
Pada masa yang sama saya nak istiqamah menjemput anda untuk berhubung dengan saya, melalui emel enikhalid@yahoo.com.mydengan subjek emel: Groweni untuk sebarang cadangan atau hanya sekadar untuk luahan mahupun bertanya khabar.
Don't be afraid to reach out. We'll never know which o…

Lombok Trip 2017

Awal tahun haritu (Januari) saya berkesempatan backpacking ke Lombok. Alhamdulillah it was my first backpacking trip. 

Eh? Kenapa sekarang baru nak cerita? Haha, sebab saya started my blog only recently dan sengaja saya nak catatkan sebagai kenangan untuk diri saya sementara masih ingat ni. Dan InshaaAllah mana tahu perkongsian ni juga bermanfaat untuk anda yang tengah baca ni. You feel me? Can you? Can you? I surely can feel me 😜. (Okay biasalah selit lame joke sambil-sambil tulis ni.)
Baik, jadi yang membuatkan trip ni lebih istimewa adalah the all-girls concept. Jujur, pada mulanya saya ragu-ragu jugak sebab biasalah, nak kena convince bonda saya dulu, lepastu nak tepis cakap-cakap yang all-girls ke Lombok tu bahaya lah, nanti kena bawak lari lah, kena tipu dan sebagainya. Tapi banyak ahli keluarga dan kawan-kawan yang supportive juga. Alhamdulillah 🙂.


Lokasi: Bukit Merese / Tanjung Aan.
Memandangkan tiket dah dibeli, dan saya pun excited first time backpacking, kugagahi jua langkahk…

Free Make Up!

FREE MAKEUP ke FREE OF MAKEUP ni?
Assalamualaikum and Hola to all the ladies out there.... 
Dan abang-abang, adik-adik lelaki di luar sana yang tersinggah di post ni dan bakal cakap, "ni post orang pompuan, apo den buek kek sini?" Jangan risau, teruskan baca tak kira apa jantina anda 😎. Semoga bermanfangat (bermanfaat + bersemangat).
Jangan lari topik Eni.
Jadi jawapan untuk ayat pertama di atas adalah 'FREE OF MAKEUP'. Selalu dengar tak topik ni?
So ladies, pernah tak rasa, "bestnya kalau aku x make up and still look good and feel confident"?
Lepastu, one fine day korang pun cuba lah depan cermin belek-belek muka and say, "okay, tak nak make up harini." Few steps nak keluar tiba-tiba ada bisikan syaitonn, "eyh pucat lah, OMG ni muka ke permukaan bulan, what the.. what kind ok skin this is..etc". Naudzubillah min zalik, semoga kita djauhkan dari negative thoughts macam ni.
Okay sambung, dan lantas korang pun tepek lah balik make up to make it …

Diri Sendiri

Dalam hidup saya, saya selalu dengar "kita kena sayang diri sendiri dulu sebelum kita boleh sayang orang lain." 
Setakat mana anda setuju dengan statement ni? 
Pada saya, setiap orang ada perjalanan sendiri. Dalam zaman yang banyak distractions macam sekarang, mudah untuk kita termasuk dalam perangkap 'membanding-banding diri kita dengan orang lain'.
Membanding-banding 
Ya lah, lagi-lagi bila mata dan fikiran kita selalu disibukkan dengan paparan dekat facebook, instagram, twitter, snapchat etc (saya lebih aktif di IG sejak saya decide untuk maintain satu akaun media sosial sahaja sekarang). 
Jadi bila kita tengok paparan-paparan hidup orang lain di media sosial, kadang-kadang (atau kebanyakan masa 😝) kita tak sedar yang kita mula membandingkan hidup kita dengan orang-orang tu. 
Trust me, I was guilty of that too at times.
Fokus dengan perjalanan diri sendiri
Satu pengajaran yang saya belajar sepanjang dah hidup setakat tahun ke 30 ni (yass I'm 30 this year) adalah beta…