Skip to main content

Cried

I cried watching this.


(Menangis aku melihatnya.)


It sums up in a way what I try to tell myself and fellow women out there too.


(Sesuatu yang tepat sekali merumuskan apa yang cuba kuberitahu kepada diri dan wanita di luar sana.)



At the age of attaining perfect skin, perfect figure, perfect everything - we lose sight of how it traumatised everyday women watching the ‘perfection’. 


(Di zaman mengejar kulit yang sempurna, bentuk badan sempurna - kita terlepas pandang bagaimana ianya mencetus trauma kepada wanita biasa yang menonton ‘kesempurnaan’ tersebut.)


ALL of us are everyday women. We must never forget that. 


(Jangan lupa - KITA SEMUALAH wanita biasa tu.)


Don’t let the definition of beauty narrows - especially among us women.


(Jangan benarkan definisi cantik seseorang perempuan disempit - terutama dari kalangan perempuan sendiri.) 


#empower

Note: I’ve edited the post to have Malay translation in the brackets.






Comments

Popular posts from this blog

Panther Si Kucing Tabah

Urgent, bantuan dana diperlukan untuk kucing yang kami temui jatuh dari tingkat 5 apartment kami adik-beradik.
Panther nama kami beri sempena nama kucing pertama kami di zaman childhood. Lantas saya kongsikan mesej mohon bantuan dana bagi pihak S.I Home Shelter yang baik hati sudi tolong menyelamatkan Panther.

Alhamdulillah setakat 3 Mac 2018 RM500 +- sudah berjaya dikumpul. Mohon kalian lihat mesej & maklumat di bawah dan mudah-mudahan tergerak hati memberi sumbangan. Terima kasih.
“Guys saya baru dapat panggilan dari Dr. Edmund.. Untuk kucing nama Panther.. Doc tak galakkan untuk amputate kaki dia (potong), sebab Doc kata masih ada harapan untuk baik..
Doc bagi last harga.. RM3,000 untuk surgery masukkan besi di kaki panther.. Manakala untuk surgery semula lelangit panther (yang pecah) RM300.. Doc sendiri faham kami rescuer.. Dan bantu kami beri harga rendah..
Disini saya memohon agar kawan2 fb sy bantu saya untuk kumpul dana panther.. Share2 la posting saya ya.. Tag dato datin ke.. …

Puisi Tak Pernah Kosong

Hidup ini tak pernah kosong. 
Setiap peristiwa yang hadir dalam hidup itu merupakan pengisian tersendiri oleh Yang Maha Esa dalam diri kita.
Mempersiapkan diri kita menghadapNya. Astaghfirullah..... bila mengenang betapa banyak diri ini khilaf terhadapNya. 
Memikirkan layakkah berada di TamanNya kelak, dengan amal yang iya dan tidak.
Tidak pernah kosong. Kita menang sesuatu hari ini, ada pengertianNya untuk kita. Mungkin terbit angkuh? Atau datang kesyukuran? 
Kita kalah sesuatu esok, ada pengajaranNya. Adalah mahu menyalahkan sana sini, ataupun muhasabah kembali kelemahan diri. 
Kita menang kembali. Ah, esok kalah pula. Dan menang semula. Begitulah kitaran sampailah muncul pengakhiran di dunia. Meter iman sentiasa ada turun naiknya. 


Saat diri terasa berat, timbang semula adakah kita ada menjauh dariNya? Saat datang ringan, mungkin ada kesakitan yang kita sabarkan, dilihat oleh Tuhan lantas Memudahkan.
Puitis kadangkala nukilanku. Bukan untuk jamuan pancing puji dan ampu, namun perkongsian m…

Cara Mendapatkan Bantuan Psikiatri

“Rasa macam nak gila!”
“Mesti orang fikir aku dah tak siuman.”
“Aku rasa macam dah tak guna hidup.”
“Aku ni hidup menyusahkan orang je.”
“Kenapa dada rasa sesak ni? Rasa macam nak mati je.”
Pernah tak benda-benda ni terlintas di kepala? Jika pernah, JANGAN RISAU. Korang tak bersendirian.


Jujur, aku sendiri pernah mengalami beberapa simptom di atas yang membuatkan aku nekad mencari pertolongan.
Rakan-rakan sekalian, dalam dunia ni setiap manusia diuji dengan perkara-perkara berbeza. Kalau dulu bila seseorang cakap dia rasa macam nak hilang akal mesti cepat masyarakat cop dengan panggilan ‘GILA’.
Scary kan? Memanglah scary, tapi ketahuilah bahawa sekarang ni di negara kita dah semakin banyak kesedaran dan kempen diadakan untuk ‘mengajar’ masyarakat untuk lebih tahu dan sensitif dengan isu MASALAH MENTAL.
Ingat tu, masalah mental tak semestinnya gila. Pada aku yang gila ni orang yang nak tukar lorong atau masuk simpang tak bagi signal, orang yang suka potong barisan, orang yang kerja nak melaga-l…