Skip to main content

Cried

I cried watching this.


(Menangis aku melihatnya.)


It sums up in a way what I try to tell myself and fellow women out there too.


(Sesuatu yang tepat sekali merumuskan apa yang cuba kuberitahu kepada diri dan wanita di luar sana.)



At the age of attaining perfect skin, perfect figure, perfect everything - we lose sight of how it traumatised everyday women watching the ‘perfection’. 


(Di zaman mengejar kulit yang sempurna, bentuk badan sempurna - kita terlepas pandang bagaimana ianya mencetus trauma kepada wanita biasa yang menonton ‘kesempurnaan’ tersebut.)


ALL of us are everyday women. We must never forget that. 


(Jangan lupa - KITA SEMUALAH wanita biasa tu.)


Don’t let the definition of beauty narrows - especially among us women.


(Jangan benarkan definisi cantik seseorang perempuan disempit - terutama dari kalangan perempuan sendiri.) 


#empower

Note: I’ve edited the post to have Malay translation in the brackets.






Comments

Popular posts from this blog

Cantik Muka

Assalamualaikum.
Cantik. Semua wanita ternaluri menginginkannya. Pelbagai jenis cantik dicipta olehNya di dunia.
Kebelakangan ini hatiku terusik merungkai satu perkara. Jenis cantik muka yang semakin kulihat dipapar sini sana.
Tatarias muka (make up), makin hari makin banyak langkah-langkahnya. Power of make up banyak menjadi mentera. It’s an art, itu justifikasi yang diguna merata.


Diusia tiga puluhan, aku tidak lagi terganggu dengan pelbagai cereka. Yang kukhuatir anak-anak gadis yang baru mendunia. Apa di sekeliling mereka itulah gurunya.
Apa aku punya dendam dengan make up? Tiada. Masih lagi hari ini bersesuai masa kutepek bedak & gincu juga.
Jadi apa isunya? Yang buat terusik hati wanitaku adalah kerana aku wanita Melayu, Asia Tenggara kedua, Asia ketiga dan seterusnya.
Wajah kita unik dan tersendiri. Asian beauty, masih lagi bererti. Atau masih betulkah itu realitinya kini?
Gusar juga kulihat wajah-wajah yang diangkat - bermata biru berkening coklat. Kulit harus putih merah, baru per…

Depression

It is a real thing.
Disclaimer: Whatever I am about to share below is just my personal experience with depression. It may vary from an individual to another. Don’t ya’ll use it against me please.
Sebenarnya, berat juga nak ku kongsikan kerana ianya terlalu personal bagiku. Tapi aku rasa perlu untuk melepaskan sekatan di dada ni dan manalah tahu mampu membantu sesiapa yang mengalami perkara sama.


It is a real illness guys. You know, scientifically ada chemicals yang tak balanced in our bodies that can trigger certain thoughts in our brain to think of on-going negative thoughts.
Macam mana cik Eni boleh terkena depression? To tell you the truth, only Allah is the best of Planner. 
Nak tahu macam mana tiba-tiba aku tahu I’m one of them? Here’re my simptoms: Tiba-tiba aku hilang minat dengan my daily activities. Dulu suka hiking, hangout dengan kawan-kawan. Tiba-tiba lost interest langsung.I’m tired ALL the time. Padahal tak buat apa sangat pun tapi badan rasa macam dah ran a half marathon, ten…

Bukit Sapu Tangan 2018

Sabtu, 13 Januari. Lokasi hiking pertama di tahun 2018. Bukit Sapu Tangan.  

Terletak di Taman Botani Shah Alam
Kisah bermula...
6.30 pagi.
Astaghfirullah baru tersedar ku dari lena, sudah lewat dari yang kujangka. Ku dail rakan di hujung talian, mujur dia memahami kekhilafan.
Pelan asalnya hendak berempat, di saat akhir seorang tak sihat. 
Sambung...
Bersegeralah bersiap, lantas jam 7 baru kugerak. Kereta kutuju ke kediaman Munira, rakan seusia dan teman sekerja. 
Elok pekertinya si anak dara, pendiam pemalu tapi berilmu. Untung rezekiku berkenal bertemu. Munira kujemput jadi teman memandu.
Seorang lagi kerkarakter unik, namanya elok kupanggil Unid
7.30 pagi.
Sudah tiba Unid di Taman Botani, tempat bertemu seperti dijanji. 
Sungguh kusuka bersahabat dengannya, insan cukup menepati masa, memang salahku terlambat pula, saat ditegur kutadah telinga.
8.30 pagi. 
Kami berkumpul di parkir kereta, ke kaunter tiket RM3 sekepala. 
Sarapan dibungkus menjadi bekalan, minum dan makan di kafe taman. Alhamdu…